Sastojci:
650 g brašna
30 g svježeg di-go kvasca
žličicu soli
100 g šećera
1 vanilin šećer
150 ml mlakog mlijeka
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
korica 1 limuna
korica 1 naranče
100 ml kiselog vrhnja
2 žlice ulja
100 g grožđica ili brusnica
3 žlice ruma
+ žumanjak i žlica vode za premaz
Priprema:
Grožđice operite pa poprskajte rumom i ostavite da odmaraju.
Kvasac razmrvite u manju posudu ili šalicu uz dodatak žličice šećera, brašna i pola količine mlakog mlijeka. U brašno dodajte: preostali šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče, sol, omekšali maslac i jaja. Dodajte aktiviran kvasac pa mijesite uz dodavanje kiselog vrhnja i preostalog mlakog mlijeka. Na kraju dodajte grožđice s rumom i ulje. Umijesite glatko tijesto, pokrijte i ostavite da odmara oko sat vremena.
Kad je tijesto odmorilo i povećalo volumen, lagano ga premijesite i podijelite na 12 komada. Svaki dio oblikujte u kuglu i slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pokrijte ih neka odmaraju dvadesetak minuta. Za to vrijeme uključite da se ugrije pećnica na 200°C.
Kad je pećnica ugrijana, samanjite temperaturu na 180°C, premažite slatka peciva razmućenim žumanjkom sa žlicom vode i stavite peći 25-30 minuta na 180°C.
Pečena slatka peciva pokrijte desetak minuta kuhinjskom krpom da odmore, zatim ih možete posipati šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar